Yhteistyötä ja ymmärtämistä

ATAssa kasvatetaan ihmisen ja koiran välistä luottamussuhdetta sekä kontaktia tekemällä erilaisia arkea hyödyttäviä harjoituksia. Ja agi-osuudessa tunnin päätteeksi tehdään esteharjoituksia enemmän tai vähemmän virallisilla agilityesteillä. Aidossa tokoagissa tämä on jalostettu mahdollisimman koiraystävälliseksi.

Keskeistä on ymmärtää koiran kieltä; sen eleitä ja tapoja kommunikoida. Toiminta tapahtuu positiivisessa hengessä; koiraa ei käskytetä vaan ohjataan tekemään haluttuja asioita ja ajattelemaan itse aktiivisesti. Se on erinomaista koiran peruskoulutusta ja siinä voi edetä omaa tahtiaan. Hyvä kontakti koiraan ehkäisee myös yleisimpien koiraongelmien syntymisen, kuten hihnassa vetämisen. Tai jos ongelma on jo muodostunut, siitä voidaan poisoppia tokoagin keinoin.

 

ATA sopii kaikille

Opiskelu ei ole kiinni koirakon iästä tai kunnosta, sillä tehtävät vaativat ohjaajalta ja koiralta keskittymistä, mutta ei suurta fyysistä ponnistelua. Lisäksi harjoituksissa ja tenttiarvioinnissa huomioidaan kukin koirakko yksilöllisesti; esimerkiksi agi-osuuksissa voi itse määrittää esteen korkeuden koiralle sopivaksi.

ATA sopii pennulle perusopetukseksi, aikuisen koiran tottelevaisuuskoulutukseksi ja sitä voidaan käyttää myös tukemaan esim. koiratanssia tai agilityä harrastavien koirien treeniä. Olipa tarkoitus saada hyvin käyttäytyvä kotikoira tai kilpakenttien kingi, on tokoagista aina hyötyä ja iloa.

Erityisen paljon ATAsta on ollut hyötyä aroille koirille ja esim. rescue-koirille ja kodinvaihtajille. Tunneilla otetaan huomioon kunkin koirakon vahvuudet ja luottamusta kasvattamalla saadaan ongelmallisia asioita korjattua matkan varrella..

 

 

Elvis osaa pyytää luvan.

Keskeistä koiran ja ihmisen välinen luottamus ja yhteistyö

Lajin "äitee" on teuvalainen Kirsti Luhtala. Hän on kehittänyt tokoagin ystäviensä kanssa viidentoista vuoden ajan, ja lajia kehitetään edelleen aktiivisesti Kirsti Luhtalan ja Merita Lintulan toimesta (ATA = Aito tokoagi) tämän päivän koirakkojen tarpeet huomioiden. Tokoagi-opastajia on tällä hetkellä ainakin Raisiossa, Teuvalla ja Lahdessa. Raisio on ainoa paikka, jossa myös koulutetaan ATA-kursseja vetäviä opastajia Dogpertin Merita Lintulan toimesta yhteistyössä Kirsti Luhtalan kanssa.

ATAn ajatusmaailman lähtökohtia ovat mm. Tuire Kaimion ja Turid Rugaasin ajatukset koiran kielestä ja kouluttamisesta sekä koiralähtöinen toiminta.

Vaikka ATA ei ole kilpailulaji, pystyy siinäkin mittamaan edistystään "tenttimällä" eli kurssin pääteeksi on vapaaehtoinen, henkilökohtainen kertaus koiran kanssa sekä ihmisten kirjallinen koe (jossa saa käyttää kirjoja kokeen tekemisessä) peruskoulun kurssien päätteeksi.

Aidossa tokoagissa puhutaan kouluista; on esikoulu, perus-, ala-, keski- ja yläkoulu sekä abitentti ja ylioppilaskirjoitukset. Vaativuusasteita on siis useita, mutta lajia voi harrastaa myös ilman tenttimistä. Tavoitteellisille harrastajille tenttijärjestelmä mahdollistaa mitattavan kilpailun oman itsensä kanssa ja mahdollistaa oman edistymisensä arvioinnin. Lisäksi käytännön elämässä huomattava kontaktin ja luottamuksen paraneminen tulevat bonuksena kaikille!